Magia barbecue na palenisku
Jak wiele innych, moda na grillowanie przyszła do nas zza oceanu. Będąc dzieciakiem i oglądając amerykańskie filmy zawsze z zazdrością spoglądałem jak niemal każda rodzina spędza czas ciesząc się jedzeniem i wzajemnym towarzystwem na świeżym powietrzu.
Świadomość – kolejny etap do perfekcjonizmu w przyrządzaniu posiłków na grillu i palenisku
Dziś po trzech dekadach podglądam podróżując po kraju nasze rodzime barbecue. Oczywiście dla wielu tzw. sobotni grill kojarzy się ciągle ze zgrzewką puszkowego piwa i kawałkiem karkówki lub kiełbasy z osiedlowego marketu. Zdecydowana większość z nas wspięła się już jednak na wyższy level wtajemniczenia, mało tego, niektórzy stali się mistrzami w grillowaniu, wędzeniu i gotowaniu na ogniu. Oczywiście wpływ na to ma kilka czynników: zasobność naszych portfeli, dostępność urządzeń wszelakich, ogólny trend i moda, a także niestety to co serwują nam sklepy…
Zrób to sam – wiedz, że potrafisz!
Często marna jakość produktów jakie możemy kupić w sklepach, popycha nas do tego by eksperymentować. Satysfakcja z udanego własnego wyrobu bywa ogromna, podziw naszych gości też ma niebagatelne znaczenie. Korzystny wpływ na zdrowie ? Nie do przecenienia, dlatego poszukujemy optymalnych rozwiązań dających nam możliwość wyczarowania naszych specjałów w każdym miejscu.
Co jest ważne, a co mniej?
Szczęśliwemu posiadaczowi domu z ogrodem lub choćby tarasem nie wystarcza już dziś półkula z rusztem na trzech nogach. Coraz częściej tworzymy drugą letnią kuchnię właśnie w ogrodzie czy na tarasie. Mało tego, coraz częściej uwzględniamy to już na etapie projektu domu, zwracając uwagę na doprowadzenie mediów i kanalizacji w miejsca gdzie będzie nasze outdoorowe miejsce do gotowania. Cóż, muszę powiedzieć, że jestem zdecydowanym przeciwnikiem murowanych, ciężkich i nieporęcznych konstrukcji, a ponadto pomny doświadczeń i gotowania w takich miejscach nigdy nie słyszałem od właściciela by był do końca usatysfakcjonowany z rozwiązań jakie zastosował. Jedyne co bez dwóch zdań nieprawdopodobnie poprawia komfort pracy to głęboki zlew z zasileniem w ciepłą i zimną wodę oraz bezpośrednim odprowadzeniem do kanalizacji oraz kilka roboczych blatów.
Mobilność – nieograniczone możliwości
Pozostałe sprzęty w postaci paleniska, grilla, wędzarki czy chlebowego pieca możemy znaleźć dziś w wersjach mobilnych i dobrać do stylu domu, tarasu lub ogrodu. Takie właśnie rozwiązania kompleksowego wyposażenia strefy zewnętrznej możecie znaleźć pośród urządzeń Quan Garden Art. oraz Weber i do takich rozwiązań serdecznie Was zachęcam. A może znajdzie się ktoś, kto ze swojej outdoorowej kuchni jest w stu procentach zadowolony, piszcie śmiało, chętnie poznam tego szczęśliwca i jeśli będzie tak miły i mnie zaprosi przyjadę by wspólnie nacieszyć się gotowaniem.