04-06-2019

Quan Garden i ośmiornica

W ostatnim czasie ośmiornice stały się coraz bardziej dostępnym egzotycznym rarytasem w naszych sklepach. Oczywiście aby w pełni nacieszyć się smakiem tego stworzenia prosto z Quana należy poznać kilka tajemnic jego przyrządzania.

Spis treści

  1. Obróbka wstępna i gotowanie
  2. Grillowanie na palenisku
  3. Przepis na zalewę do gotowania 1 szt.

Ośmiornica przyrządzona na palenisku quan garden

Obróbka wstępna i gotowanie


Z ośmiornicy usuwam głowę wraz z oczami oraz środkową część. Wino i wodę wlewam do garnka dodając rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie oraz cebulę pokrojoną w piórka. Doprawiam solą i pieprzem. Proporcje podaję poniżej, ja robie to na oko, ale specjalnie na potrzeby tego wpisu wszystko przeliczyłem. Gdy wywar zacznie wrzeć – hartuję bestię, wkładając i wyciągając z wywaru jej macki. Czynność powtarzam kilkukrotnie, to spowoduje że macki ładnie się poskręcają. Następnie wkładam całą ośmiornicę do wywaru i gotuję według tajemnego klucza: 1 godzina gotowania na 1 kilogram ośmiornicy. Po upływie czasu gotowania zdejmuję garnek z ognia i pozostawiam ośmiornicę w wywarze do całkowitego ostygnięcia.

Grillowanie ośmiornicy

Grillowanie ośmiornicy na palenisku


Płyta Quana musi być mocno rozgrzana, odcinam macki (opcjonalnie ośmiornicę można obrać ze skóry – ja tego nie robię). Ruszt grilla smaruję oliwą z oliwek na bogato. Macki ośmiornicy marynuję czosnkiem i oliwą z oliwek. Grilluję około 10 minut, co jakiś czas obracając i podlewając odrobiną oliwy. Uwaga – trzeba mocno pilnować by czosnek nie uległ spaleniu gdyż jego gorzki smak może całkowicie zniweczyć nasze wcześniejsze starania. Jeśli nie jesteś jeszcze pewny swoich umiejętności operowania na płycie Quana czosnek dodaj na sam koniec grillowania lub użyj oliwy czosnkowej.

Ośmiornica doskonały przysmak z grilla

Przepis na zalewę do gotowania 1 szt.

  • wino białe wytrwane – 1 szklanka
  • woda – 0,2 l
  • czosnek – 4 ząbki
  • liście laurowe – 3 szt.
  • ziele angielskie – 3 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • sól
  • pieprz

Uwaga : Mała ilość płynu nie jest pomyłką, ośmiornica podczas gotowania dwukrotnie zmniejszy swoja objętość za to odda mnóstwo soków i zachowa ładny kolor, można dołożyć do wywaru kilka liści herbaty indyjskiej.