Paleniska ogrodowe

Paleniska ogrodowe kwintesencja klimatu oraz smacznego i zdrowego gotowania

Do napisania tego tekstu popchnęły mnie przemyślenia po pierwszym webinarium. Paleniska ogrodowe to temat dość szeroki więc na pewno będą kolejne edycje webinarów. Dziękuję z całego serca za aktywny udział i mnóstwo ciekawych pytań. 

Klimat gotowania na paleniskach ogrodowych

Ktoś kto gotowane traktuje nieco inaczej niż tylko czynność służącą zaspakajaniu głodu zapewne zwraca uwagę na rozmaite detale podczas pracy. Liczy się estetyka, wygoda, ergonomia pracy, oraz klimat. Jasne, że rzeczą najważniejszą ciągle pozostaje fakt, by to co ugotujemy było smaczne i wzbudzało niezmiennie podniecenie kubków smakowych naszych gości, ale niemniej istotny jest cały anturaż jaki niesie z sobą gotowanie. Czyż nie wolimy kolacji w blasku świec w pięknym otoczeniu? Szczegóły bywają ważne i składają się na ogół doznań, również tych smakowych.  

Ktoś, kto choć raz miał okazję obcować z paleniskiem Quana potwierdzi zapewne, że grillowe przyjęcie w blasku i cieple ognia nie da się porównać z żadnym innym przy użyciu standardowych narzędzi. Po prostu ogień ma w sobie magię, której nie ma prąd, gaz czy brykiet. Nie raz przy tym ogniu witaliśmy świt…

 

Zdrowie i soczyste dania prosto z płyty

O szkodliwości grillowania napisano wiele, faktem jest, że umiejętne obchodzenie się z naszym grillem może te zagrożenia zniwelować, ale jak jest w praktyce nie muszę chyba raczej opisywać. Kiełbaska z aromatem podpałki nie jest aż tak rzadkim zjawiskiem z tego co wiem i co czasem widuję. Musimy mieć świadomość, że grillowanie jako proces smażenia beztłuszczowego w zasadzie powinien być najzdrowszym procesem, niestety wytapiający się z naszych składników tłuszcz, zwłaszcza tych zwierzęcych opadający na żar wraca w postaci błękitnego dymu zawierającego bardzo groźny, rakotwórczy aldehyd zwany akroleiną.

Jeśli napiszę, że akroleina była używana jako gaz bojowy myślę, że więcej słów nie potrzeba. Aby unikać zagrożeń należy stosować się do pewnych zaleceń, ale nie o nich jest ten artykuł. Przygotowanie potraw na płycie zupełnie niweluje te zagrożenia, uzyskujemy w pełni zdrowe i soczyste dania, bogate w naturalny aromat, wszystkie zawarte w surowcu składniki odżywcze i przede wszystkim niepowtarzalny smak. 

 

Wygoda i łatwość gotowania w ogrodzie

W przeciwieństwie do tradycyjnych rusztów umieszczonych nad żarem, grillowanie na płycie paleniska ogrodowego pozwala nam także nie martwić się o mniejsze elementy dania. Z łatwością opanujemy obróbkę małych owoców morza, drobniej pokrojonych warzyw czy owoców. Możemy także karmelizować składniki i podlewać je aromatami, to naprawdę wpływa na ostateczny smak przygotowywanej potrawy. Używanie żeliwnych kociołków, woka, patelni czy brytfanny do przygotowywania dań bezpośrednio nad ogniem daje nam ogromny wachlarz możliwości i wygodę jakiej nie mamy np. schylając się nad ogniskiem.    

 

Paleniska Quan Line

Paleniska Ogrodowe - Quan Garden Art - Kolekcja Quan Line

Zobacz

Paleniska Quan Premium

Paleniska Ogrodowe - Quan Garden Art - Kolekcja Quan Premium

Zobacz

Dodatki Do Palenisk

Paleniska Ogrodowe - Akcesoria do palenisk Quan Garden Art

Zobacz