Deski cedrowe - inna strona grillowania…

Deski cedrowe - musisz je posiadać

Deski cedrowe to produkt must-have w każdej kuchni nie tylko ogrodowej


Pośród różnych akcesoriów jakie niewątpliwie powinny znaleźć się w naszej outdoorowej kuchni nie powinno zabraknąć cedrowych desek. Są one genialnie użyteczne w stosunku do ryb zwłaszcza łososia, drobiu czy warzyw. Jeden z moich ulubionych przepisów na wołowe befsztyki również nie może obejść się bez zapachu cedrowego drewna sączonego Jackiem Danielsem.

Deska cedrowa, co to takiego?


Deski wytwarzane są zwykle z cedru libańskiego który pod wpływem temperatury wydziela unikalną mieszaninę olejków eterycznych nadających naszym potrawom unikalny aromat i smak. To drewno jest bardzo odporne na wysokie temperatury, oraz na kontakt z produktami spożywczymi i nie wydziela żadnych żywic które wystawiane na działanie wysokich temperatur mogłyby negatywnie wpłynąć na smak naszej potrawy.

Jak używać cedrowych desek? 


Po zakupie "surową" deskę należy do grillowania w odpowiedni sposób przygotować, zwykle moczy się ja w wodzie przez około 60 minut, można do tego procesu użyć również wina lub piwa, a nawet soku, następnie delikatnie osuszamy i kładziemy deskę na płycie powoli ją ogrzewając. Po odwróceniu deski jej powierzchnię na której będzie grillowany nasz produkt lekko smarujemy olejem.

Przygotowanie desek cedrowych

Jak długo grillujemy na desce cedrowej?


Czas grillowania oczywiście zależny jest od rodzaju potrawy i waha się od 15-20 min dla fileta rybnego, przy łososiu będzie to około 40 min, warzywa od 20 do 30 min, generalnie musimy samodzielnie ocenić czy dana potrawa jest już dla nas zadowalająca. I jeszcze jedno, warto używać desek dobrej jakości, dają one gwarancję, że będziemy mogli grillować na nich nawet kilka razy bez obaw, że utracą swoje właściwości bądź zbyt szybko się spalą. Po każdym kontakcie z gorącą płyta Quana deski wydzielają coraz bardziej intensywny aromat, to takie moje spostrzeżenie wynikające z obserwacji podczas pracy. Warto spróbować by przekonać się na własnych smakowych kubkach.